Interviu cu Octavian Baban

Octavian Baban  – Coach și trainer în Sistemul Semințelor, fondator Diamond System România..

A contribuit la publicarea cărților lui Geshe Michael Roach în limba română și a organizat conferințele Business Intensive DCI.

Octavian este fondatorul comunității Diamond System România care e în continuă creștere. Din comunitate fac parte mulți profesioniști cât și mulți proprietari de afaceri mici și mijlocii, care aplică cu succes sistemul Șlefuitorului în munca și viața lor.

 

LS –  Bună Octavian. Îţi mulţumesc pentru că ai acceptat provocarea de a-mi acorda acest interviu despre un subiect aşa sensibil despre relaţii.

OB – Mă bucur că pot fi de folos

LS – Putem începe, da? Hai să începem. Îmi aduc aminte că în copilărie era un cântec cu Pasărea Colibri  – să ştii că am să îţi cânt acum cam aşa:

Când eram flăcău la mama
Hei ce ploaie şi ce vânt
Dam şi eu prin fete iama
Fiindcă plouă pe Pământ

OB – Îl ştiu, îl ştiu 🙂

LS – Bănuiesc că şi tu, când erai flăcău şi mai ales când ploua, „dădeai iama” printre fete… cum e Octavian cu relaţiile astea? A avea sau a nu avea o relaţie? „A da iama” printre fete sau a avea o relaţie?

OB – Dacă stau şi mă gândesc, eu, de când eram în clasa întâi, m-am îndrăgostit de o colegă şi mereu am avut aşa…. cum se cheamă… un crash, o dragoste şi mereu am fost atras de faptul de a avea o relaţie, de a fi în relaţie cu cineva. Eu zic că e bine să ai o relaţie :). Nu e degeaba instinctul acesta, nu ne atrage degeaba către cineva, acest instinct de a fi într-o relaţie.

LS – Da, cred că este in ADN-ul nostru al tuturor. Dar acum punem problema la felul următor: să avem o relaţie împlinită sau o relaţie pur şi simplu?

OB – Clar, o relaţie împlinită, o relaţie care te ajută să creşti, o relaţie prin intermediul căreia devii mai bun decât ai putea deveni tu pe cont propriu, de unul singur. Dacă e să ai o relaţie, nu te mulţumi doar cu a fi într-o relaţie, ci să fii într-o relaţie care să te propulseze cu adevărat. Asta îmi place mie 🙂

LS – Mi-ai răspuns un pic în avans, la următoarea mea întrebare care se referă la: Ce înseamnă pentru tine o relaţie împlinită?

OB – Păi… Revenim la ideea de a evolua, de a fi mereu într-o evoluţie. Era o vorbă, mai demult, care zicea aşa: o relaţie este cel mai bun workshop la care poţi participa…

LS – ha, ha, ha… asta e tare 🙂

OB – Apropo de workshopurile de dezvoltare personală…. Deci, a fi într-o relaţie personală înseamnă a fi permanent într-un workshop sau training care te provoacă să fii cea mai bună versiune a ta. E clar că o relaţie împlinită este acea relaţie în care simţi că evoluezi pe zi ce trece – dacă e să dăm definiţia unei relaţii împlinite.

LS – Eu nu te cunosc pe tine de foarte multă vreme dar ce văd eu din exterior, îmi sugerează că ai o relaţie împlinită în prezent. Felicitări 🙂 Spune-mi te rog cum ai ajuns la această relaţie? Aşa cum ai zis, ai avut mai multe relaţii, dar cum ai ajuns să ai relaţia împlinită din prezent?

OB – Aplicând cei 4 Paşi 🙂

LS – Cei 4 Paşi? Hai să vedem despre ce este vorba.

OB – Păi, eu când am fost în 2014 prima dată la un eveniment cu Geshe Michael Roach în Sofia, am fost cu Gabi (Gabriel Stoica) şi la vremea respectivă, cea mai mare nevoie a noastră era să avem parte de relaţii faine. Şi când ne-am întors, ne-am luat angajamentul că vom aplica Cei 4 Paşi pentru relaţii. Şi acum, pentru cine nu ştie, cei 4 Paşi sunt aşa:

  1. Ai nevoie de o relaţie împlinită
  2. Găseşti/alegi o persoană care are şi ea o nevoie similară
  3. O ajuţi să îşi îndeplinească nevoia
  4. Te bucuri amintindu-ţi ce ai făcut, te bucuri de faptele tale.

Pasul 2 este foarte important, deoarece, când vine vorba de relaţii, noi cu toţii avem nevoie de cineva care să fie alături de noi. Şi aici, când alegi o persoană cu o nevoie similară, poţi să alegi pe cineva care nu neapărat are nevoie ta specifică de a fi într-o relaţie cu cineva, dar o nevoie similară ar putea fi: cineva care se simte singur, sau cineva care are nevoie de un prieten cu care să vorbească, să se destăinuie, să mai iasă la o plimbare. Cam acestea sunt categoriile de persoane de la Pasul 2.

Şi apoi devii atent, îţi deschizi ochii şi urechile şi identifici în jurul tău persoane care au nevoie asta. Apoi te duci să petreci timp cu ei, o oră pe săptămână – la Pasul 3.

Şi apoi, la pasul 4 te bucuri de ce ai făcut. Şi asta „plantează” în mintea ta seminţe pentru a avea parte de relaţii în jurul tău, începând de la relaţia de cuplu, relaţia cu colegii, relaţia cu prietenii, relaţia cu şeful, cu părinţii – astea sunt seminţele pentru relaţii.

LS – Până acum ne-ai expus un cadrul general, cel al unui sistem care funcţionează. Spune-mi, te rog, cum ai aplicat tu concret în cazul tău? Ce paşi ai urmat? Pe ce direcţii ai mers ca să „plantezi” relaţia pe care o ai în prezent?

OB – Păi… eu cu Gabi, după ce ne-am întors din Sofia, am început să mergem mai des la un azil de bătrâni. Noi mergeam şi înainte, dar acum am început să mergem periodic şi să stăm câte o oră pe săptămână. Şi am mers suficient timp…

LS – Cam cât timp?

OB – 1 an şi ceva… 1 an şi jumătate. Dar nu vreau să zic că asta e timpul, nu cred că există un timp definit pentru fiecare dar în timp, începi să îşi rafinezi intenţia cu care te duci. Dacă la început te duci cu intenţii egoiste. Şi eu m-am dus aşa: am avut o intenţie egoistă J… ceea ce primeşti înapoi – pentru că sistemul funcţioneză după principiul „ce dai, aceea primeşti” – primeşti parteneri, dar poate nu sunt tocmai acei parteneri care să îţi ofere cu adevărat ceea ce ai nevoie sau nu sunt chiar partenerii pe care să îi percepi ca fiind partenerii perfecţi. Da? Sunt şi ei puţin egoişti, ca tine. Dar e ok, e bine să începi de undeva.

Pentru că persoanele acelea pe care tu le vizitezi plantând cu cei 4 Paşi, ele oricum se vor bucura de prezenţa ta, pentru că egoismul acela e doar în mintea ta. Deci e bine să începi oricum, nu trebuie să aştepţi să ai acea intenţie 100% nobilă şi pură. Pânu nu ne iluminăm, e foarte greu să menţinem o astfel de intenţie.

Dar inclusiv, gândul acesta că vrei să te perfecţionezi, că vrei să mergi şi să petreci timp cu ei din pură bucurie de a le oferi companie – gândul acesta te aduce cu timpul aproape de o intenţie cât mai corectă.

Şi acest fapt a plantat în jurul meu să apară relaţii faine: începând de la relaţia de cuplu, prieteni, prieteni mai vechi, colegi, profesori….

LS – Şi relaţia cu părinţii ziceai odată…. ţi-ai îmbunătăţit relaţiile pe toate planurile. Adică a funcţionat pe tot planul relaţional, îmi spui….

OB – Da, pe tot planul relaţional. Tu m-ai întrebat acum de relaţia de cuplu, dar a funcţionat şi cu relaţiile mai vechi care „scârţâiau” puţin, chiar şi ele se îmbunătăţesc. Adică, prin faptul că tu plantezi prin cei 4 Paşi  – actul acesta îl poţi dedica unei relaţii mai vechi care „scârţâie” şi care uşor, uşor, se va îmbunătăţi, dar nu peste noapte. Sămânţa pe care noi o plantăm cu cei 4 Paşi va creşte precum o plăntuţă, aşa cum a crescut planta pe care o avem noi aici la birou J. Uşor, uşor şi cu grijă. Adică să fii atent la micile detalii de îmbunătăţire. Ai să vezi că o persoană cu care te-ai certat în trecut începe să îţi dea un like pe Facebok 🙂 – acesta este un semn mic că relaţia începe să se amelioreze. Şi ai încredere că eşti pe drumul cel bun. Tu continuă să faci.

Spre exemplu, când plantezi o floare, nu te aştepti ca în 3 luni să o vezi gata înflorită şi parfumând toată casa. Dar tu ştii ce ai de făcut: să o uzi, să o pui la soare, să îi îngrijeşti pământul. Deci şti ce trebuie să faci şi ai încredere că la un moment dat ea va înflori.

Deci, exact activitatea de grădinar o facem pentru a planta relaţii faine.

LS – Şi pentru că ai adus vorba de grădinarit…. grădinăritul mai înseamnă şi „buruienit”- cum îmi place mie să-i zic :). Adică plantăm, plantăm flori dar mai întâi ar trebui să curăţăm pământul de buruieni. Ce ne poţi spune despre acest aspect al plantării?

OB – Păi… există multe buruieni pe care le purtăm în mintea noastră…

LS – Dă-mi câteva exemple de „buruieni” pe relaţii.

OB – Păi… în toţi anii din trecut, noi nu avem cele mai bune intenţii faţă de cei din jur. O sămânţă foarte, foarte negativă este să desparţi oameni prin vorbe, fapte, gânduri. De exemplu, când vorbeşti cu cineva şi îi spui despre o terţă persoană că a făcut ceva negativ, tu practic i-ai îndepărtat pe acei oameni cu vorbele tale. Sau dacă ştii/vezi un cuplu în jurul tău şi te gândeşti că nu sunt potriviţi unul pentru celălalt şi dacă mai dai şi un sfat unuia dintre ei la modul: nu cred că e pentru tine partenerul tău – astea sunt seminţe foarte negative care duc la despărţirea oamenilor.

În sistemul Şlefuitorului există cele 10 precepte morale iar preceptul nr. 5, pe negativ, înseamnă să vorbeşti în moduri care despart/divizează oamenii şi asta este cea mai nasoală sămânţă de a nu avea o relaţie.

LS – Asta e de scris pe perete sau pe oglinda de la baie 🙂

OB – Da :). Apoi mai e preceptul nr. 8 – să te bucuri de succesul oamenilor. Pe negativ, înseamnă să nu te bucuri când vezi oameni fericiţi.

LS – Adică să îi invidiezi…

OB – Da, să invidiezi când vezi cupluri fericite în jurul tău sau când auzi că se căsătoresc oameni, să îţi zici: ce, căsătoria e pierdere de timp sau că nu m-aş duce la nunta lor pentru că e pierdere de timp. Şi asta plantează o mică sămânţă negativă pe relaţii.

LS – Şi deci asta este o invidie mascată…..

OB – Este, este… dar e şi o nesusţinere a unui obiectiv legat de relaţii al altor oameni. Deci nu le încurajezi obiectivele pentru a avea o relaţie fericită. Pentru unii, căsătoria este un prim pas pentru a continua apoi relaţia, deci e un pas care duce o relaţie mai departe.

Şi pe negativ, mai e preceptul nr. 9, referitor la empatie. Acum, eu îmi imaginez că cei care vor citi acest interviu vor fi curioşi să aprofundeze cartea Şlefuitorul de Diamante pentru a afla detalii despre cele 10 precepte morale. Să revin la preceptul nr. 9 care zice aşa, pe negativ: să te bucuri când alţi oameni au probleme iar când vine vorba de relaţii, să te bucuri când alţi oameni se despart sau când se ceartă.

LS – Sau să ne bucurăm când citim prin mass-media că VIP-urile au probleme.

OB – Exact. Când citim prin revista Cancan că nu ştiu ce vedetă s-a certat cu soţia sau cu copilul. Acestea sunt tipul de ştiri care antrenează pe negativ preceptul nr. 9.

Şi bineînţeles, preceptul nr. 10 care înseamnă să înţelegi corect de unde vine realitatea şi să te opreşti din a mai face activităţi care nu funcţionează legat de relaţii. De exemplu – acum vorbim despre cei care au nevoie de o relaţie sau îşi caută un partener – majoritatea îşi caută un partener intrând pe site-uri de socializare, mergând în cluburi, cumpărând cele mai scumpe parfumuri şi haine ca să arate bine şi crezând astfel că aceasta e cauza principală pentru care să găsească un partener… nici nu mai ştiu ce se face :)… să faci cadouri şi mici atenţii ca să primeşti o relaţie în schimb.

LS – Sau ca bărbat, să îţi cumperi o maşină pentru a fi „aspirator de femei” 🙂

OB – Da, da. Să îţi cumperi o maşină crezând că vei obţine o relaţie în schimb. Eu nu zic că sunt greşite toate acestea, dar ele în esenţă nu funcţionează. Pentru că am văzut mulţi oameni care şi-au cumpărat şi maşini scumpe, se îmbracă cu cele mai frumoase haine, se dau şi cu cele mai scumpe parfumuri, au şi cele mai tari poze pe Facebook :)….dar partenerii întârzie să apară în viaţa lor. Nu e o cauză directă. Cauza trebuie să fie similară cu rezultatul. Şi cauza similară cu rezultatul este ce am zis mai devreme, referitor la cei 4 Paşi: să oferi atenţie şi să fii prieten cu cineva care are nevoie de atenţie. Asta să fie cauza principală. Şi să aduci oamenii împreună.

LS – A fost un răspuns amplu prin care mi-ai răspuns la următoarele mele întrebări. Dar hai să recapitulăm un pic. Ai vorbit de preceptul nr. 5 – Vorbeşte în moduri care să aducă oamenii împreună. Tu ai fondat câteva comunităţi până acum, în principal cea de care ne bucurăm şi noi acum: Diamond System Romania… parcă şi Toastmasters.

OB – Da, da, Toastmasters Bucureşti şi a mai fost o comunitate de dezvoltare personală pentru bărbaţi „The real man”…aaa… şi înainte de asta a mai fost o comunitate numită „Osho Joy” – un grup de oameni care se întâlnesc pentru a face meditaţii active după maestrul Osho. Aici nu am fost eu principalul, dar i-am ajutat, le-am făcut site-ul, le-am mai făcut câte o întâlnire… deci am contribuit şi la această comunitate.

LS – Şi toate acestea, prin prisma a ce mi-ai povestit adineauri, a plantat foarte biiiineee pentru o relaţie împlinită, nu? Ai adus foarte mulţi oameni împreună prin aceste comunităţi. Şi în prezent tu continui să aduci mulţi oameni împreună la diverse evenimente în primul rând, la întâlnirile noastre de practică săptămânale. Ce zici, contează acest fapt? Plantează bine pe relaţii?

OB – Daaa, contează foarte mult. Aceste întâlniri nu numai că îţi aduc relaţii împlinite dar te fac să ai în jurul tău oameni care să te susţină în evoluţia ta, oameni care te ajută prin înţelepciune, te ajută să fii consecvent, să te ţii de ceea ce ţi-ai promis că faci, te ajută să îţi îndeplineşti obiectivele – deci e mult mai mult decât o relaţie ceea ce se întâmplă prin a fi tu liderul unei comunităţi.

Şi dacă dintre cei care citesc acest interviu sunt persoane care simt că ar putea aduce oameni la un loc pentru a evolua, le recomand să facă acest lucru. Să facă întâlniri periodice, săptămânale pe diverse tematici, depinde fiecare ce interese au.

LS – Acum hai să facem o recapitulare prin a evidenţia prin ce este diferit acest sistem – Sistemul Semințelor – faţă de reţetele clasice. Ştiu că ai mai spus, dar aş vrea să concluzionăm un pic, aşa, printr-o idee simplă.

OB – Păi… reţetele clasice îţi dau dureri de cap, într-un cuvânt :). În sensul că nu ai o garanţie că funcţionează. Reţetele clasice uneori merg, uneori nu merg. Iar atunci când merg, este datorită faptului că ai făcut fapte bune în trecut, adică: ai adus oameni împreună, te-ai bucurat de relaţiile altora, i-ai susţinut pe cei care erau singuri şi le-ai fost prietenul de care aveau nevoie. Atunci când merg, reţetele clasice merg datorită faptelor tale bune din trecut.

Dar când nu merg, oamenii se consumă, adică au multe dureri de cap. Iar pentru cei mai mulţi oameni, relaţiile sunt cel mai important lucru. Ele sunt o sursă enormă de bucurie. Şi să nu ai parte de bucuria unei relaţii îi ţine pe oameni în suferinţă… multă, foarte multă suferinţă.

Deci asta e comparaţie: relaţiile clasice nu funcţionează de fiecare dată şi îi ţine pe oameni în suferinţă.

Cei 4 Paşi din sistemul Şlefuitorului, dacă sunt aplicaţi cu încredere, funcţionează de fiecare dată.

LS – Am înţeles. Acum, după părerea ta, care ar fi motivaţia noastră atunci când intrăm într-o relaţie? Care ar fi motivaţia pentru a avea o relaţie împlinită? Şi nu mă refer la motive de genul: să nu mai fim singuri sau să avem cu cine sta de vorbă/lua masa în fiecare zi… Există nişte motive mai departe de astfel de aspecte?

OB – Păi… Reiau ce am zis la început: că motivaţia este de a evolua. Este ca acel workshop non-stop care te ajută să evoluezi. Şi dacă tu evoluzi prin faptul că eşti într-o relaţie împlinită, poţi să fii de folos şi celor din jurul tău. Dacă tu eşti fericit şi relaţia împlinită îţi aduce multă bucurie,  poţi mai uşor să îi susţii şi pe ceilalţi.

LS – Şi poţi să fii şi un bun exemplu. Toată lumea din jur te va întreba ce ai făcut ca să fii fericit…

OB – Da, da. Iar dacă cei din jurul tău nu te cred că cei 4 paşi funcţionează dar în schimb ei observă că eşti un om împlinit şi ai parte de o relaţie fericită – ei inconştient vor începe să te copieze.  Şi te copiază până încep şi ei să aplice cei 4 Paşi. Şi ne gândim acum: dacă toată lumea începe să aplice cei 4 Paşi, ce s-ar întâmpla pe Pământul acesta? Ar fi o lume perfectă, nu ar mai exista oameni singuri.

Pentru că dacă ar înţelege cum funcţionează cu adevărat realitatea, în loc să dea buzna prin cluburi sau la alte evenimente sau tot felul de întâlniri/dansuri unde speră să îşi găsească un partener – ar da buzna la aziluri de bătrâni şi ar căuta să se întâlneascu cu oameni care au nevoie de un partener, de un prieten. Şi în felul acesta, nu ar mai fi oameni singuri pe Pământul acesta.

LS – E o imagine destul de realizabilă, după părerea mea, pentru că e foarte practică 🙂

OB – Da, da. Tu acum, dacă te-ai duce să aplici cei 4 Paşi, să te vezi periodic cu o bătrânică, din momentul în care pui mâna pe clanţa blocului, când deschizi uşa şi intri la ea în apartament, te gândeşti că acţiunea ta – din acel moment şi până când pleci – acţiunea ta, poate contribui la această lume perfectă 🙂

LS – Super, super :). Şi acum, în loc de încheiere, Octavian, ce ai putea să ne mai spui, evident despre relaţii?

OB – Aaa…. aş putea să zic să fii recunoscător pentru relaţiile pe care le ai momentan în jurul tău, să te rogi să rămână prietenii de calitate şi prietenii buni în jurul tău, să te rogi ca ei să aibă o viaţă liniştită, sănătate şi să aibă cu toţii parte de o evoluţie perfectă în relaţiile în care sunt şi ei implicaţi.

LS – Octavian, îţi mulţumesc frumos pentru acest interviu, pentru timpul acordat şi mai ales pentru învăţături. Sperăm să fie de folos şi celor care vor citi acest articol şi să ne auzim/revedm cu bine la un alt interviu 🙂

OB – Şi să auzim poveşti de succes :). Mulţumesc şi eu.

About the Author admin.livia


Get In Touch