Transformarea Inimii 

o călătorie spirituală de 3 ani, 3 luni și 3 zile

Bine ai venit la Inițiativa noastră de strângere de fonduri pentru Retreat-ul Spiritual Dharma, ce va avea loc în Israel, Zona Arava, în apropierea Orașului Moa.

Într-o lume în continuă schimbare, căutarea liniștii interioare și a înțelegerii profunde a vieții devine o necesitate tot mai presantă pentru mulți dintre noi. Aceasta este misiunea noastră: să oferim un spațiu sacru pentru cei care doresc să se dedice studiului și practicii Dharma, printr-un retreat spiritual profund de 3 ani, 3 luni și 3 zile.

Acest retreat nu este doar o retragere din lumea materială, ci o călătorie intensă de auto-descoperire, purificare și iluminare, conform tradițiilor budiste străvechi. Este o oportunitate rară de a sca practicanții să se dedice complet studiului Dharma, meditației și practicilor spirituale sub îndrumarea unui Lama.

Însă, pentru a face acest vis o realitate, avem nevoie de sprijinul tău. Strângerea de fonduri pe care o lansăm astăzi, urmărește să adune resursele necesare pentru organizarea acestui retreat, acoperind costurile pentru locație, materialele de studiu, cazare și întreținerea participanților. Fiecare contribuție, mare sau mică, va avea un impact semnificativ în realizarea acestei inițiative.

Prin donația ta, nu doar că susții desfășurarea acestui retreat unic, dar devii parte dintr-o comunitate dedicată păstrării și practicării învățăturilor Dharma. Este o ocazie de a contribui la binele mai mare, ajutându-i pe participanți să găsească pacea interioară și înțelepciunea, care, la rândul lor, vor avea un efect pozitiv asupra lumii înconjurătoare.

Te invit să citești mai jos detaliile acestui eveniment unic, pentru a afla mai multe despre importanța și beneficiile acestui retreat, despre modul în care fondurile vor fi utilizate și despre cum poți contribui la succesul acestei campanii.

Fiecare donație este pasul nostru comun către realizarea unei lumi mai bune și mai pașnice.

Îți mulțumim pentru generozitatea și sprijinul tău. Împreună, putem face o diferență semnificativă în lume.

Donează acum și devino parte din această călătorie spirituală excepțională.

”Fie ca toate ființele de pretutindeni
Chinuite de suferința trupului și a minții
Să obțină un ocean de fericire și bucurie
În virtutea binefacerilor mele.

Fie ca toate ființele de pretutindeni
Să nu mai cunoască durerea sau să nu mai facă rău vreodată,
Să nu mai cunoască frica sau umilința,
Și nici mintea să nu le mai fie de depresie împovărată.

Fie ca orbii să-și deschidă ochii
Și surzilor să le revină auzul,
Fie ca cei cu trupurile istovite
Repede să se refacă și odihna să-și găsească.

Fie ca cei goi să-și găsească veșminte,
Și cei flămânzi să găsească de mâncare;
Fie ca cei însetați să găsească apă
Și băuturi delicioase.

Fie ca săracii să găsească avuție,
Cei triști să-și găsească bucuria;
Fie ca cei disperați să-și găsească speranța,
Fericirea statornică și prosperitatea.

Fie ca ploile să vină la timpul potrivit
Și recoltele să fie bogate.
Fie ca toate medicamentele să fie eficiente
Și rugăciunile pure să dea roade.

Fie ca toți bolnavii să aibă parte
De însănătoșire grabnică și deplină.
Și orice suferință și boală care există în lume
Să înceteze chiar acum și niciodată să nu mai revină.

Fie să înceteze frica din cei ce se tem
Și toți cei înrobiți să fie eliberați.
Fie ca cei lipsiți de putere să-și găsească forța și tăria
Și inima oricărei ființe să se umple de binecuvântări.”

Rugăciunea MAESTRULui Shantideva

Retreat-urile de tipul "3 ani, 3 luni și 3 zile" sunt specifice tradiției budiste, în special în linia Vajrayana (sau tantrică). Aceste retreat-uri sunt considerate o practică profundă și intensivă, menită să accelereze progresul spiritual al practicantului. Scopul lor este de a permite practicanților să se dedice complet studiului și meditației, departe de distracțiile și responsabilitățile vieții cotidiene, pentru a atinge realizări spirituale înalte.

Această tradiție are rădăcini adânci în istoria budismului și este văzută ca o cale directă către iluminare pentru cei care sunt capabili să se angajeze într-o astfel de practică intensivă. Practicanții se retrag în locuri izolate, unde își dedică timpul meditației, studiului textelor sacre, rugăciunii și practicilor rituale.

Un astfel de retreat va începe în anul 2025 la Centrul Spiritual Ehvam, aflat în Regiunea Arava, Israel iar pregătirile vizează construirea de locuințe trainice și sustenabile care să ofere celor 16 participanți condiții de siguranță specifice zonei de deșert unde este amplasat centrul de retreat precum și asigurarea unui trai minim și suficient de confortabil pentru a susține practica spirituală timp de 3 ani și 3 luni.

Ehvam este un centru spiritual unic, creat cu scopul de a crea și aduce pacea în lume și în inimile oamenilor. 

Este localizat în apropierea orașului antic Moa din valea Aravei, pe traseul istoricului Drum al Tămâiei. Locația sa este aproape de granița cu Iordania, în inima uneia dintre cele mai perturbatoare zone de conflict din lume - Orientul Mijlociu.

La Ehvam, studenții din regiune și din întreaga lume, studiază și practică principiile moralității, compasiunii, generozității, înțelepciunii și știința transformării interioare, toate bazate pe tradițiile de înțelepciune autentică ale lumii.

Centrul promovează dialogul și construirea de punți între diferitele segmente sociale din regiune, pentru a reduce suferința și a crește armonia și pacea.

La Ehvam, studenții se străduie să-și purifice și să-și transforme inimile și mințile pentru a genera o schimbare interioară profundă, prin practici care dezvoltă înțelepciunea și compasiunea.

Credem că o astfel de transformare va facilita, la rândul său, apariția unor lideri spirituali înțelepți și plini de compasiune, capabili să transforme realitatea din jurul lor și să aducă armonie, iubire, respect reciproc și pace în inimile oamenilor, comunităților și națiunilor în care ei locuiesc.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o retragere de 3 ani

1. UNDE SĂ FIE

Un centru de retragere ar trebui să fie situat într-o locație foarte liniștită și izolată de tumultul urban, iar toate clădirile construite acolo trebuie să fie conforme cu condițiile de mediu și cu scopul retragerii. În acest fel, locația va sprijini meditația și creșterea spirituală a persoanelor care se retrag. 

2. CUM SĂ FIE

În zona de deșert de la Arava, locația trebuie să îndeplinească foarte multe condiții de siguranță fiind în mijlocul naturii, – animale salbatice, scorpioni și insecte etc precum și protecția față de temperaturile de 50 de grade. Fără un adapost care să-i apere suficient de bine de elementele naturii, cei care se retrag acolo ar fi expusi unor riscuri majore.

5. TEMPLU DE RUGĂCIUNE

 Un templu de rugăciune spirituală oferă un spațiu sacru pentru desfășurarea studiului, practicilor și ritualurilor precum rugăciune, meditație și ofrande.

Este locul unde practicantul se poate concentra pe dezvoltarea spirituală și pe căutarea păcii interioare.

6.  CE SE VA CONSTRUI

 În zona Arava, pe lângă construcțiile de locuit (corturi, mici căsuțe) care deservesc în prezent participanții pentru evenimente și seminarii de studii, este nevoie de cabanele necesare susținerii retragerii de 3 ani și 3 luni, special comandate și construite conform condițiilor de mediu.

3. MINIM DE CONFORT

Participanții la retragere au nevoie de un minim de confort pe termen lung și, mai ales, de siguranță, pentru a-și putea susține practica spirituală. Le trebuie un adapost solid, bine izolat si sigur, în care să poată trăi timp de trei ani și trei luni.

4. FACILITĂȚI

Datorită perioadei mare de retragere, este nevoie să fie asigurate în mod continuu facilitățile minime care să susțină viață și practica în astfel de condiții de deșert: apă, aer condiționat, curent electric, canalizare și evident mâncare și suport logistic.

De ce este importantă o retragere?

Pentru ca spiritualitatea noastră, moralitatea pură, înțelepciunea, concentrarea  meditativă și înțelegerea realității să crească, avem nevoie de timp și spațiu. Mediul normal speficic vremurilor în care trăim, nu ne oferă acest lucru. Ele sunt de natura a induce fie distragere a atenției, fie inerția, iar retragerea ne poate duce dincolo de ambele.

Ca ființe umane, avem potențialul de creștere nelimitată, de compasiune și înțelepciune fără limite, și de perfecționare a celor 6 calități necesare unui practicant serios: generozitatea, moralitatea, răbdarea, bucuria, concentrarea și înțelepciunea. Deci retragerea este foarte importantă pentru a accelera aceste realizări.

Mai mult, experiențele Dharma vin doar atunci când te pui într-o situație de Dharma. Dacă nu vă scufundați corpul, vorbirea și mintea în Dharma, Dharma nu poate fi cu adevărat de folos.

Puteți vedea, chiar și în istoria europeană, că Isus și alți mari lideri spirituali au intrat în retragere solitară. Creștin, musulman, indian, tibetan - toți marii maeștri au intrat în izolare pentru anumite perioade și și-au câștigat astfel realizările înalte prin exersarea intensivă și în tăcere.

CUM A ÎNCEPUT TOTUL?

În Israel există o mare comunitate budistă al cărei lider spiritual este Lama Dvora. Peste 120 dintre studenții Lamei Dvora își vor fi finaliza curând programul de 16 ani de studii budiste avansate.

Parte din studiul avansat al Dharmei îl constituie și retragerile de tăcere (silent retreat) care avansează gradual de la câteva zile, la 1-2 săptămâni, 1-2 luni, 1 an și culminează cu marea retragere de 3 ani, 3 luni și 3 zile iar în perioada dec 2020 - dec 2021 a fost organizat la Ehvam retreatul ce 1 an la care au participat 25 de persoane.

Iar acum este în pregătire marea retragere care va începe pe la mijlocul anului viitor și la ea vor participa 16 persoane.

Printre studenții Lamei Dvora care vor intra în retratul cel mare, se află și dna Gabriela Bălan, româncă stabilită în Israel din 1990. Dânsa a adus aceste învățături și realizări spirituale profunde și în România, în limba română, creând o comunitate de studiu și practică, începând din 2017.

Intrând în astfel de retrageri, menținând disciplina etică, dezvoltând înțelepciunea, iubirea și compasiunea - de toate aceste realizări beneficiază nu numai practicanții, ci și toți oamenii din jurul lor, ajungându-se la întreaga umanitate. 

Este posibil că mulți oameni să nu înțeleagă utilitatea unor astfel de practici spirituale  și să nu vadă beneficiile care se revarsă în valuri, dar comunitatea din România creată de dna Gabriela Bălan este expresia vie a acestor principii.

Mă numesc Gabriela Bălan, eleva devotată a Lamei Dvora din anul 2010 de când am început să studiez budismul.

Prin binecuvântarea Lamei Dvora, a fost ridicat un grup Sangha în România, în anul 2017, care studiază învățăturile transmise de lama Dvora în limba ebraică pe care le-am tradus și continui să le traduc în limba română, pentru Sangha România.

Câteva imagini de la centrul de retreat Ehvam din Israel, regiunea Arava

Ce zic studenții din românia

"

Sunt Adina, profesor și am 3 copii. Aceasta învățătură m-a găsit într-un moment de mare tensiune; soțul meu tocmai făcuse un AVC cu hemiplegie stângă, invaliditate gradul 1. Toata viața familiei era dată peste cap.

Întâlnirea cu aceasta învățătură, cu ideea de karma mai ales, a pus responsabilitatea la locul ei, ne-a adus pace în minte și inima, iar mie direcție, cea mai bună direcție.

În 2017 am participat la primele cursuri ACI cu scumpa noastra Gabriela. Prin ea am primit nu numai o învățătură sistemică, cu un parcurs clar și o viziune pe termen lung, ci și un exemplu viu de bunătate, răbdare, atenție, iubire, compasiune, înțelepciune, care mi-a cucerit inima. Așa vreau sa fiu. Unde merge ea vreau și eu sa merg.

Sunt extrem de recunoscătoare ca datorita eforturilor și dedicații ei extraordinare avem acces la un lineaj neîntrerupt de mari Maestri: Lama Dvora, Geshe Michael, Ken Rinpoche, Trijang Rinpoche, Pabonka Rinpoche.

Multele cursuri la care am participat, întâlnirile, conversațiile, răspunsurile la întrebări, studiul, mi-au ajustat mintea, mi-au deschis inima. Incet - încet mi-am potolit tiparele păguboase. Sunt mai calmă, mai generoasă, mai conștientă de sine și de ceilalți, mai prezentă pe parcursul zilei, mai atentă și determinată cu practica și studiul.

Exemplul Sangha este unul vital. Atâția oameni buni, inteligenți, determinați, frumoși cu care să fiu și să progresez pe cale.

Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! Scumpa Lama, ramai cu noi!


Adina Acatrinei

Profesor/București

"

Sunt în Sangha România de aproximativ 2 ani. Timp în care evoluția mea pot spune că a decurs într-un ritm accelerat.

Chiar dacă sunt trainer în Sistemul Șlefuitorului de Diamante, această Sangha ghidată de doamna Gabriela, mi-a oferit tot ce îmi lipsea pentru a avea o viață complet împlinită.

Doamna Gabriela este un om cum rar mi-a fost dat să vad pe acest pământ. Iubirea si compasiunea sunt la superlativ și știe exact de ce ai nevoie în fiecare secundă. Acest fel de  susținere exista și între colegi. Ne sprijin inclusiv financiar de fiecare dată când cineva are nevoie, nimeni nu s-a certat vreodată și totul este fix cum ar trebui să fie într-o lume perfectă.


Felician Solomon

Trainer și consilier/Constanța

"

Incep prin a-i mulțumi Gabrielei pentru toată bunătatea, iubirea și răbdarea pe care ne-a oferit-o, de când învăț de la ea, sunt mai calm, mai liniștit și am o înțelegere mai buna asupra lumii în care trăiesc!

Mulțumesc mult și colegilor din Sangha Romania pentru că îmi sunt alături, au avut rabdare, m-au încurajat și susținut de când am început să studiez cu ei.

Toți sunteți oameni deosebiți, va mulțumesc pentru toată bunătatea de care ați dat dovadă.


Daniel Trunchi

Funcționar/Germania

"

De când am început să studiez Dharma și să practic împreună cu colegii din Sangha, simt că am o direcție în viață. Când mi-e greu, am pe ce să mă sprijin și să merg înainte, în primul rând pe învățătura care mă poate scoate cu adevărat din suferință.

Gabriela este o dovadă vie de compasiune, blândețe, răbdare, generozitate și dedicare și nu de puține ori m-am minunat și inspirat cu aceste minunate calități ale sale. Iar fără Sangha care s-a creat întâi în jurul lui Geshe Michael Roach și apoi în jurul Gabrielei,  n-aș fi reușit nicicum să mă țin de treaba asta atât de mult timp, deja 9 ani.


Cristiana Oprea

Analist financiar/București

Ce zic studenții din românia

"

În urma cu 1 an am descoperit o lumină în viața mea bulversată. Complet debusolată după moartea soțului meu acum 3 ani, am oscilat următorii 2 intre durere, furie, deznădejde, ura și mii de întrebări despre sensul vieții. Și într-o zi am întâlnit-o în urma unui mesaj scurt pe WP pe Gabriela Balan. Și acea conversație telefonica s- a dovedit una în urma căreia mi s-a schimbat viața. Ea a început să mă inspire, să mă ajute, să mă învețe, să mă ghideze pe o alta cale a vieții decât cea pe care am trăit-o până acum. Și am început încet încet să învăț, să reflectez, să meditez să doresc să devin un alt OM.

Încep să înțeleg cum funcționează lucrurile în viață, de unde vin ele, cum vin și de ce vin, să înțeleg că ceea ce pot să schimb este ceea ce fac de acum încolo, și că această schimbare daca o fac bine o să mă transforme în altcineva , care vede și înțelege altfel lumea și care știe ce să facă pentru a o transforma într-o lume mai bună.

Și nu aș reuși să merg pe aceasta cale fără învățătoarea mea Gabriela, care este lângă mine atunci când am nevoie, care mă ghidează și mă inspira în fiecare moment cu vorbele și faptele ei. Și ea, și ceilalți din Sangha Romania care ma susțin la rândul lor. În orice moment în care am avut nevoie ei au fost lângă mine , ascultandu-mă , încurajându-mă și raspunzandu-mi la întrebări. Am învățat multe în acest an și totuși atât de puțin… dar cu ajutorul învățătoarei mele știu că nimic nu este imposibil și știu că pot ajunge departe. Mulțumesc mult Gabriela pentru tot, cu tine pot parcurge calea.


Monica Rusu

Economist/București

"

De curând s-a împlinit 1 an de când am fost la primul meu curs predat de doamna Gabriela, de când am cunoscut-o personal și de când am găsit răspunsul la o întrebare care m-a frământat toată viața. O întrebare la care nu credeam că exista răspuns. Răspuns și înțelegere care m-a eliberat de multă suferință. Răspuns și înțelegere care mi-a luat povara victimizării și nedreptății de pe umeri. Cam asta s-a întâmplat când am cunoscut-o pe doamna Gabriela.
De atunci a urmat o evoluție organică a mea. În linii mari, învățăturile mi-au adus multe conștientizări, liniște mentală si dorința de a fi mai bun cu oamenii.

În ceea ce privește comunitatea creată în jurul dânsei. Cum ar putea să derive altfel decât prin oferirea de sprijin nelimitat și necondiționat. Cam așa am fost primit.

Ultimul an fost cel mai bun an al vieții mele și prevăd că o sa zic asta în fiecare an. Mai bine de atat a fost că acum patru ani nu aș fi reușit să cuprind cu imaginația că sunt posibile asemenea experiențe.

Tot ce îmi doresc e să pot oferi pentru altcineva, vreodată, măcar 10% din cat am primit din partea doamnei Gabriela și a comunității.


Cu infinită recunoștință,


Ciprian Sasu

Inspector control calitate/Constanța

"

Sunt Elika și am fost invitată să scriu un testimonial pentru Sangha România cu intenția să vă dăruiesc din puțina mea experiență de student al Dharmei și în același timp să vă încurajez să vă alăturați și voi acestui grup, sau, dacă timpul vostru este încărcat, să susțineți financiar activitățile noastre.

ÎNVĂȚĂTOAREA noastră – GABRIELA BĂLAN -  vine din Israel, pentru a ne preda cursurile de Dharma, este prezentă în viața noastră, ne oferă experiența ei, ne susține și ne încurajează să fim pe calea spirituală. Ne învață meditația corectă, ce înseamnă să fii compasiv, generos, empatic și cât de mult contează să-i ajutăm pe cei aflați în necaz.

Pentru mine fiecare zi se schimbă. A fost greu la început și încă mai este. Totul se leagă de orgoliu, mândrie, aroganță, de un ego expandat, de semințele negative cu care am venit în această viață – karma - dar ÎNVĂȚĂTOAREA noastră are blândețe, răbdare, fermitate, bunăvoință, să mă treacă podul pe care pășesc.

Să faci un retreat de 3 ani, 3 luni și 3 zile este o practică extrem de puternică. Cel care o face are o forță de nedescris, putere și dorință ca meditațiile făcute în tăcere și singurătate să ajute omenirea. Gabriela Bălan urmează să intre în al doilea retreat foarte curând. Colegii săi de practică îndrumați de Lama Dvora se ocupă cu mare atenție de adunarea a tot ce are nevoie cineva care intră în retreat pentru a avea toate condițiile pentru studiu și meditație.


Elika Baran

Pensionară/Bacău

Ce zic studenții din românia

"

Voi începe acest testimonial prin a multumi Lamei mele Gabriela Hla și întregului lineaj cu multă recunoștință pentru efortul deosebit de a traduce și a transmite aceste superbe învățături, de a căror adevăr m-am convins prin practică.

Mă numesc Maria Necșoiu și sunt în Sangha România din 2017, unde am auzit pentru prima dată vocea blândă a Lamei mele Gabriela și pentru prima dată am luat contact cu aceste învățături. Dacă viața mea s-a schimbat? Răspunsul meu este un mare DA.

Am început să conștientizez din ce în ce mai mult că cel mai mare dușman al meu este prețuirea de sine, îmi dau seama din ce în ce mai des că am rănit și m-am rănit pe mine prin comportamentul pe care l-am avut și încă îl mai am. Am învățat să nu mai reacționez (nu tot timpul), de cele mai multe ori  în situații ,,provocatoare,, am învățat să râd de ,,micile dezastre,, și asta doar datorită Lamei mele și a adevărului acestor învățături.

Pentru mine Lama Gabriela este Buddha, este un exemplu organic de bunătate, compasiune, iubire și înțelepciune. Datorită încurajărilor și îndrumărilor ei, pas cu pas, afecțiunile mele mentale încep să se diminueze. Nu pot spune că am înțeles tot sau fac totul perfect (deși îmi doresc acest lucru), pentru că sunt momente în care ,,cad de pe cale,, dar știu că lângă mine este Lama mea.

Sunt recunoscătoare și mulțumesc și învățătorilor mei din Sangha, pentru consecvența, sprijinul, rapiditatea cu care rezolvă diferite situații și nu în ultimul rând pentru practica lor.

Ce-mi doresc în continuare? Îmi doresc binecuvântările Lamei mele de a parcurge calea cu înțelepciune pentru a fi o binecuvântare la rândul meu pentru toate ființele.

Îmi doresc să pot ajunge să predau aceste superbe învățături care ne scot din suferință și de asemenea  să fiu un sprijin de nădejde pentru draga mea învățătoare Gabriela Hla.

Îți doresc din adâncul inimii mele ca dorințele tale să se împlinească pe cale.

Te rog rămâi cu noi!


Maria Necșoiu

Profesor/Bacău

"

Fac parte din Sangha Romania din martie 2017, când am participat la primul curs ACI predat de către Învățătoarea mea Gabriela. Pe parcursul acestor 7 ani am văzut transformările în bine care au au avut loc în mine și în colegii mei.

Lama Gabriela, prin calitățile ei extraordinare, a reușit să mă inspire să încep să pun în practică în viața mea ceea ce m-a învățat. Comportamentul meu moral s-a îmbunătățit și am început să fac mai multe fapte bune.

Am găsit sprijin în Lama de fiecare dată când m-am aflat în dificultate, și am putut apela ușor la dânsa, ea fiind întotdeauna disponibilă să mă ajute cu îndrumări atât în practica mea Dharma cât și în viața mea personală.

Deasemenea am primit sprijin și din partea colegilor mei din Sangha, care la rândul lor, sunt niște oameni calzi și orientați spre a face bine și a evolua uman și spiritual. Contactul cu ei mă inspiră și pe mine să imi doresc să fiu ca ei.  

În concluzie, întâlnirea cu Lama și cu colegii mei a fost o binecuvântare pentru viața mea și sunt profund recunoscător pentru asta, iar dorința mea este să pot răsplăti bunătatea pe care am primit-o de la ei și să o dau mai departe oamenilor de pretutindeni.


Bogdan Petroiu

Grafician 3D/București

"

Am parcurs ceva timp  în acest minunat grup-Sangha România-și constat cu mare bucurie cât de mult m-a susținut să ajung unde sunt acum ! Am accesat aceste învățături într-un moment în care mi se părea totul pierdut, ca uman!

Învățăturile mi se păreau extraordinare-vorbesc de început, erau destule pe site, dar împlinirea majoră am simțit-o când am cunoscut-o pe scumpa noastră Lama Gabriela! De la  început, am simțit o bunătate de nedescris, o bunătate care pornea din inima dânsei și ajungea instant la mine! De fapt, de aici a pornit totul, din această mare inimă am primit învățături profunde, învățături care mi-au adus mare claritate și multă încredere în tot ce fac !

Pe atunci mintea mea era  intoxicată  cu gânduri nocive și Lama Gabriela a știut să „opereze ”spiritual și să-mi insufle mult curaj și înțelepciune, să-mi dea  instrumentele să pot ieși  din adânca mocirlă Samsarică și să văd o direcție, să pot intra pe ea ! E tot timpul lângă mine, chiar dacă e la mii de kilometri distanță-fizic, în cea mai mare parte a timpului! Există o comunicare perfectă, sfaturi ,bucurie, parcă așa a fost dintotdeauna ! Mi-a rămas în mental ideea indusă că TOTUL PLEACĂ DE LA MINE ! De aici se mișcă totul și Lama Gabriela știe cum să pună fiecare piesă ca într-un agregat, ca acesta să funcționeze perfect!

Pentru mine Shanga România reprezintă comunitatea perfectă care te poate susține, din toate punctele de vedere. Am simțit-o pe pielea mea, în momentele de mare greutate care m-au „dominat” în ultima perioadă și n-au fost puține deloc! Eforturile făcute de membrii comunității pentru răspândirea învățăturilor, donații, voluntariat și tot ce presupune ajutor efectiv, sunt la nivel de excelență! Este o comunitate din care n-o să ies niciodată și pe care o recomand cu mare bucurie! Mulțumesc dragă Gabriela! Mulțumesc, Sangha!


Doru Protopopescu

Terapeut - terapii complementare, biorezonanță, nutriție/București

Ce zic studenții din românia

"

Scriu aceste rânduri cu inima plină de recunoștință pentru modul sublim în care învăţăturile budiste mi-au schimbat viaţa în ultimii 7 ani de când le studiez. Am fost incredibil de norocoasă ca în anul 2017 să întâlnesc la Bucureşti doi Profesori de Dharma care m-au determinat să mă îndrăgostesc iremediabil de filosofia budistă: Scumpa noastră Gabriela Bălan şi Geshe Michael Roach.

Am simţit încă din adolescenţă o mare atracţie faţă de filosofie în general, dar impactul direct cu aceşti doi Profesori, pe care îi port în inima mea precum două diamante sau două flori de lotus extrem de rare, mi-a pavat Calea către acel lucru după care inima mea a tânjit dintotdeauna: o învăţătură atât de profundă, încât să fie capabilă să creeze o iubire fără sfârşit. O iubire de profunzimea oceanului în care TOŢI să fie acceptaţi exact aşa cum sunt, fără discriminare, fără judecată, o iubire care distruge orice suferinţă. Scumpa noastră Gabriela Bălan mi-a arătat cum se simte o astfel de iubire nu doar prin modul blând în care ne-a transmis învăţăturile în toţi aceşti ani, ci şi printr-o susţinere incredibilă aproape imposibil de redat în cuvinte. A fost constant alături de mine, în special anul trecut când a fost unul dintre cei mai grei ani din viaţa mea, oferindu-mi răspunsuri acolo unde nimeni altcineva nu putea. În timp ce inclusiv doctorii dădeau neştiutori din umeri în ciuda deceniilor de experienţă în domeniul medical, Scumpa noastră Gabriela mi-a oferit răspunsuri atât de acurate şi profunde, încât chiar şi în cele mai dificile momente, în cele din urmă, se aşternea din nou şi din nou liniştea în inima mea.

Aş putea scrie un roman întreg despre marea de bijuterii spirituale pe care mi le-a dăruit Scumpa noastră Gabriela prin candoarea ei, dar - pentru a nu mă lungi prea mult- mai amintesc în încheiere anul 2019 în care am avut oportunitatea de a participa la o retragere de meditaţie intitulată ,,Calea Shamatha” alături de Sangha Israel şi trei colege din Sangha România şi de a învăţa tehnici deosebite de meditaţie de la dr. B. Alan Wallace, ,,unul dintre cei mai mari gânditori budişti occidentali ai zilelor noastre” cum a fost numit de renumitul autor american Howard C. Cutler. Retreat-ul a avut loc în Israel la Moa, respectiv la Centrul Spiritual Arava/ Ehvam, unde am întâlnit-o şi pe Lama Dvora Hla şi unde am simţit pe propria piele magia acelui loc cu totul deosebit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără Scumpa noastră Gabriela care este dovada vie a ceea ce am auzit-o pe o colegă din Sangha spunând de curând:

,,Am învăţat în aceşti ani de studiu că profesorii de Dharma ne iubesc din toată inima. Ei ne iubesc mult mai mult şi decât ne iubim pe noi înşine.”


Irina Holub

Traducător autorizat/Arad

"

Mai toată viața mea a fost marcată de experiențe relaționale dureroase și simțeam că nu găsesc sensul existenței mele pentru că nu înțelegeam de ce sunt forțată să trăiesc o viață pe care nu mi-o doresc.

Pe la vârsta de 40 ani am luat contact cu aceste învățături străvechi pline de înțelepciune și compasiune. Ele m-au ajutat să mă înțeleg, să-mi înțeleg viața și să mă transform treptat în persoana la care visam – adică cea care sunt azi.

Dar doar studiile primite nu ar fi avut puterea să producă transformări în modul meu de a mă comporta și de a înțelege viața, fără un exemplu care să fie dovada vie al veridicității și funcționalității acestor învățături.

Iar acest exemplu este dna Gabriela Bălan, profesoara noastră de Dharma care ne-a adus nu numai înțelepciunea învățăturilor ci și un exemplu de gândire și comportament exemplar, în acord total cu ceea ce ne învață dânsa. Am înțeles așa, că numai iubirea și compasiunea față de toate ființele pot aduce fericirea și împlinirea pe toate planurile. Ele sunt rațiunea noastră de a exista pe acest pământ.

Mulțumesc cu multă recunoștință pentru toate învățăturile și transformările către o viață trăită cu sens și profunzime!


Livia Soare

Consilier Relații/București

"

Am parcurs ceva timp  în acest minunat grup-Sangha România-și constat cu mare bucurie cât de mult m-a susținut să ajung unde sunt acum ! Am accesat aceste învățături într-un moment în care mi se părea totul pierdut, ca uman!

Învățăturile mi se păreau extraordinare-vorbesc de început, erau destule pe site, dar împlinirea majoră am simțit-o când am cunoscut-o pe scumpa noastră Lama Gabriela! De la  început, am simțit o bunătate de nedescris, o bunătate care pornea din inima dânsei și ajungea instant la mine! De fapt, de aici a pornit totul, din această mare inimă am primit învățături profunde, învățături care mi-au adus mare claritate și multă încredere în tot ce fac !

Pe atunci mintea mea era  intoxicată  cu gânduri nocive și Lama Gabriela a știut să „opereze ”spiritual și să-mi insufle mult curaj și înțelepciune, să-mi dea  instrumentele să pot ieși  din adânca mocirlă Samsarică și să văd o direcție, să pot intra pe ea ! E tot timpul lângă mine, chiar dacă e la mii de kilometri distanță-fizic, în cea mai mare parte a timpului! Există o comunicare perfectă, sfaturi ,bucurie, parcă așa a fost dintotdeauna ! Mi-a rămas în mental ideea indusă că TOTUL PLEACĂ DE LA MINE ! De aici se mișcă totul și Lama Gabriela știe cum să pună fiecare piesă ca într-un agregat, ca acesta să funcționeze perfect!

Pentru mine Shanga România reprezintă comunitatea perfectă care te poate susține, din toate punctele de vedere. Am simțit-o pe pielea mea, în momentele de mare greutate care m-au „dominat” în ultima perioadă și n-au fost puține deloc! Eforturile făcute de membrii comunității pentru răspândirea învățăturilor, donații, voluntariat și tot ce presupune ajutor efectiv, sunt la nivel de excelență! Este o comunitate din care n-o să ies niciodată și pe care o recomand cu mare bucurie! Mulțumesc dragă Gabriela! Mulțumesc, Sangha!


Doru Protopopescu

Terapeut biorezonanță/București

Câteva imagini de la evenimentele de studiu și practică cu comunitatea din România

De ce să donezi cu bucurie și să sprijini un retreat de 3 ani, 3 luni, 3 zile?

Într-o lume plină de războaie care afectează întreaga planetă cu efecte în lanț și pe termen lung; într-o lume plină de negativitate și cu cu ambiții nemăsurate de competitivitate și profit; într-o lume a cărei frumusețe naturală este distrusă și poluată; într-o lume în care etica pură pare să rămână doar un concept din cărțile de filosofie; într-o lume în care oamenii care mențin etica se simt schizofrenici pentru că ei cred că fac ceva greșit -  într-o lume atât de afectată, noi avem puterea să creăm un centru de retragere.

Cu puritate, perspicacitate și ordine, putem ajuta la vindecarea lumii rănite. Lumea are nevoie de medicamente puternice pentru a-și vindeca bolile. Oferind oamenilor posibilitatea de a se retrage, oferim lumii o soluție pentru nemulțumirea oamenilor săi.

Un centru de retragere aduce beneficii nu numai oamenilor care meditează acolo, ci și celor care lucrează pentru a-l susține. Construirea unui centru de retragere este ca și cum ai face o practică  de purificare. 

Gândiți-vă la beneficiile de durată. Ceea ce construim împreună, va dura cu mult peste generația noastră. Chiar și după ce noi nu vom mai fi, mulți oameni vor folosi facilitățile pe care le-am construit prin dăruire. Atunci, noi nu vom mai putem învăța oamenii verbal dar îi putem ajuta în continuare să progreseze spre realizări spirituale înalte prin stabilirea acesto condiții de retragere în tăcere.

În acest fel, putem continua să aducem schimbări pozitive în societate și mediu, chiar dacă noi nu vom mai fi aici. De aceea, este ceva foarte puternic să lucrezi sau să contribui pentru un centru de retragere.

Am putea gândi: bine, bine, noi muncim aici, iar acele persoane se retrag, fug de responsabilitățile lumești ca să se distreze, nu?

Dar nu este așa.  Ar trebui să stingem acest tip de vibrație negativă. Ar trebui să considerăm că și cel care se retrage muncește din greu pentru că lucrează pentru noi.

Este ca atunci când trimitem un om pe lună. Există un singur om în rachetă, dar câți trebuie să muncească pentru ca acest lucru să se întâmple?

Dar oricât de mare ar fi o realizare științifică precum trimiterea unei rachete pe Lună, o realizare mult mai mare este crearea unei rachete din iubire, compasiune și înțelepciune universală în propria noastră minte.

Pentru că mai importantă decât o acțiune în sine, este motivația din spatele acesteia. Ar fi foarte frumos ca toți cei care sprijină și contribuie la un retrat, cât și cei care se retrag, să simtă unitatea de a fi parte integrantă a unei singure mandale. De la oamenii care curăță locul, întrețin mediul și udă florile până la cei care meditează în retragere, toți sunt membri ai aceleiași mari familii, o singură unitate, un cerc de energie comună.

Și nu toată lumea poate contribui cu energie fizică, practică. Unii vor ajuta donând energie materială, cum ar fi bani sau echipamente; lucruri de genul acela. Și ei fac parte din familia noastră.

Construiește un Cerc de Energie Pozitivă și

Îmbrățișează Vindecarea Lumii!

*După ce apeși butonul DONEAZĂ, vei fi redirecționat(ă) pe platforma internțională de donații JGIVE, 

în contul Gabrielei Bălan iar banii vor fi virați direct în contul asociației ”Metodă și Înțelepciune” -

forma juridică a Centrului Spiritual Ehvam.

Aici vor fi cabanele special construite și vor fi înconjurate de pomi, ca vecinii să nu se vadă unul pe altul