Interviu cu Paul Ardeleanu

Paul Ardeleanu este specialist în comunicare, autor a 2 cărți „Prezintă cu Impact” și”Ghidul Afacerilor Online” și fondator al agenției ”Marketing Department”. 

Mai presus decât titulaturile sale, el este un om ambițios, pornit să facă o schimbare pozitivă în comunitate.

LS – A avea o relație pur și simplu sau a avea o relație împlinită?

PA – Cu siguranță a avea o relație împlinită. Cred că în orice relație se aplică o ecuație de bază 1+1=? . Pentru o relație disfuncțională 1 + 1 este mai puțin decât 1 pentru că partenerii mai mult se încurcă unul pe celălalt. Pentru o relație obișnuită 1 + 1 este mai puțin sau egal cu 2 pentru că partenerii se ajută însă nu creează acel efect de sinergie. Pentru o relație împlinită 1 + 1 este mai mult decât 2 pentru că partenerii se sprijină unul pe celălalt pentru a deveni mai buni. Acesta este tipul de relație spre care este important să tindem. 

LS – Ce înseamnă pentru tine o relație împlinită?

PA – Aș zice că este un cumul de 3 aspecte ce se desfășoară în același timp:

  • Sinceritate radicală – o relație împlinită se naște în momentul în care îți permiți să fii 100% sincer cu partenerul tău și să-i comunici mai ales aspectele pe care nu le consideri ideale la tine sau lumea ta. În momentul acela apare vulnerabilitatea prin care ambii parteneri se deschid și se completează. În acest capitol intră și comunicarea transparentă chiar și atunci când nu este nimic special de zis.

  • Orientare către A Fi – cred că tendința noastră ca celălalt partener ar trebui să fie într-un anumit fel, este extrem de nocivă pentru relație. În momentul în care focus-ul este despre cum să fiu eu ca persoană pentru ca lumea mea să se schimbe, atunci apare împlinirea. De fapt, în momentul respectiv devii conștient că ești responsabil 100% de relație.

  • Echilibru – O relație nu are cum să reziste dacă unul dintre parteneri este tot timpul plecat, în viziunea mea. Există separări sănătoase, când unul dintre parteneri merge la rude sau într-un proiect pentru una sau 2 săptămâni, însă ce depășește 1 lună începe să devină dăunător relației. La fel este și cu timpul petrecut în exces la muncă. Este normal să fie perioade de 1-2 săptămâni în care să lucrezi mai intens și timpul petrecut cu partenerul să fie mai scurt, însă ce depășește o lună începe să dăuneze relației.

LS – Tu ai o relație de multă vreme și te-ai căsătorit cu Elena după o perioadă mare de timp.  Spune-mi dacă și cum te-au ajutat principiile din Sistemul Semințelor să faci pasul cel mare din viața ta?

PA – A fost un pas natural în relația noastră. De fapt căsătoria nu s-a întâmplat mai devreme pentru că în mintea mea căsătoria însemna cu totul altceva decât armonie și iubire.

Este clar că suntem cu toții înconjurați de diferite modele, pornind de la modelul principal, părinții, până la diferite persoane din jurul nostru.

Eu mă uitam la aceste modele și cream semnificația pentru ce înseamnă căsătoria. Pentru mine căsătoria însemna: risipă de bani, diminuarea libertății, posibilitatea ca femeia să se transforme și nu neapărat în bine și multe alte lucruri „drăguțe” de genul acesta.

O dată ce am schimbat semnificația din mintea mea, căsătoria a fost pasul natural iar principiile sistemului semințelor și un bun prieten și mentor, Marius Spiridon, m-au ajutat să fac această schimbare.

Desigur, relația a devenit mai armonioasă după căsătorie decât înainte … însă cred că acest aspect depinde foarte mult de ceea ce înseamnă căsătoria pentru fiecare dintre parteneri.

LS – Mi-ai spus că relația ta cu soția este din ce în ce mai bună. Ce principii din sistem crezi că te-au ajutat să îți îmbunătățești relația? Poți să ne spui câteva direcții care s-au îmbunătățit în relație?

PA – Cred că am plantat semințe puternice pe următoarele direcții

– Principiul nr.5 din codul moral din sistemul semințelor: Adu oamenii împreună. Foarte multă vreme, prin specificul activității mele în cadrul Speakers Club, am adus foarte mulți oameni împreună la evenimentele noastre și am construit o comunitate.

– în momentul în care ofer sprijinul meu unei persoane pe zona de afaceri, mă uit global la situație și uneori recomand mai puțină implicare în business și mai multă implicare în relație

– Am creat conexiuni atât de afaceri cât și din punct de vedere personal prin intermediul evenimentelor și networking-ului meu

LS – Ce ne poți spune despre relația cu fetița ta? Te-au ajutat principiile din sistemul semințelor să fii un tată mai bun? Să te înțelegi mai bine cu fetița ta?

PA – Cred că principiile semințelor pot fi numite și principiile bunului simț. Să petreci timp cu fetița, să nu te enervezi în momentul în care greșește, să o ajuți pe mamă ca să mai aibă un timp de respiro… cred că sunt lucruri de bază.

Dar, așa cum se spune în limba engleză: ”Common sense is not always common practice.”

LS – După părerea ta, care ar fi motivația noastră atunci când intrăm într-o relație ? Care ar fi motivația pentru a avea o relație împlinită?

PA – Cred ca motivația depinde de la persoană la persoană. Unii intră într-o relație pentru a nu fi singuri. Alte persoane intră pentru că așa fac toți ceilalți.

Alte persoane au motivații mai elevate, în ideea de completare și descoperire a propriei persoane.

La mine motivația pentru care am intrat în relație a fost pentru că mi-a plăcut de Elena, atât fizic cât și ca femeie și cu timpul motivația a început să se transforme. Acum motivația mea este că îmi oferă echilibru și că mă ajută să devin mai bun decât aș fi fără ea.

LS – Ți-ai schimbat și preocupările profesionale în ultima perioadă. Ce ne poți spune despre relații cu partenerii tăi de afaceri? Există o diferență în modul în care relaționezi cu partenerii tăi, după ce ai aplicat sistemul DC față de perioada de început a afacerilor tale?

PA – O relație sănătoasă ajută pe toate planurile.

Având o relație de cuplu care îți oferă stabilitate, echilibru, siguranță și perspectivă este clar că poți să oferi mai mult oricărui client.

Când tu ești cu vasul plin, normal că poți să oferi. Când ai vasul gol, ce anume oferi?

LS – În loc de încheiere, ce ai putea să ne mai spui, evident, despre relații?

PA – Ce pot să spun este că o relație se transformă. Rareori rămâne în același fel ani la rând. Ideea este să vedem cum putem să sprijinim atât partenerul cât și pe ceilalți oameni să aibă relații mai împlinitoare.

Deși focus-ul nostru simt că este din ce în ce mai mult spre business și bani, cel mai mare gol de multe ori apare în relația de cuplu.

Semințele plantate cu atenție, în mod repetat, în care sprijini pe ceilalți să aibă relații sănătoase se vor vedea cu timpul în relația noastră.


Și de cele mai multe ori… este atât de ușor să ajuți 🙂

Paul împreună cu Elena și fetița lor Carina

About the Author admin.livia


Get In Touch