„Găseşte-ţi o persoană bună cu care să vrei să trăieşti toată viaţa! Ea nu va fi frumoasă pentru toată viaţa!”

Acestea sunt ultimele cuvinte care m-au impactat cel mai mult la un curs despre etică pe care ni l-a oferit Geshe Michael Roach la sesiunea academică de training din Sedona.

Contextul era pentru cei care vor să devină traineri DCI şi cât de important e să ştim cum să ne purtăm cât mai corect cu ceilalți, atunci când  suntem în fața publicului.

Idee de bază de la care se pleacă este următoarea: totul în natură e plin de sex, pornind chiar de la plante, dar la plante nu e aşa vulgar ca la fiinţe. Cele mai multe flori au organe sexuale feminine şi masculine. Florile miros frumos şi au culori atrăgătoare pentru a atrage albinele, iar acest lucru se întâmplă doar pentru sex, pentru a face alte flori. Toate florile vor sa facă sex pentru supravieţuirea speciilor.

Scopul unei plante este să facă cât mai multe plante pentru întreaga viaţă. Fructele sunt “copiii” unei flori pentru că ele au semințe în interior ce sunt menite să facă alți “copii”.

La fel este şi la fiinţele umane. Cea mai puternică dorință a oamenilor este să facă copiii, să facă „mai mulţi ca mine”, pentru că altfel, toată rasa umană va dispărea.

Femeia până la 30 ani simte nevoie acută de a face copii şi de aceea, de cele mai multe ori, se căsătoreşte cu un bărbat nepotrivit. La bărbaţi, seminţele sunt valabile toată viaţa, dar nu mai sunt aşa puternice şi e un risc să faci un copil cu un bărbat care are peste 40 ani, pentru că sămânţa lui poate fi defectă.

Toate aceste dorinţe sunt aşa puternice şi noi nici măcar nu ne dăm seama ce se întâmplă. Dragostea este 90% hormoni.

Când ne adresăm oamenilor, dacă nu suntem atenţi la proprii hormoni, nu putem fi un bun profesor, pentru că nu vom trata oamenii din încăpere în mod egal. Îi vom trata diferit şi vom alege persoanele după criteriul frumuseţii mai întâi. Din partea publicului, există aceeaşi chemare hormonală, deoarece, ca şi profesor/trainer/speaker, oamenii sunt atraşi de ei pentru că reprezintă putere, au cunoştinţe. Trebuie să fim atenţi la aceste aspecte deoarece e o linie foarte fină ce poate fi păşită pe neobservate.

Oricine este sus pe scenă în faţa unui auditoriu, fie bărbat sau femeie, este asemenea unei flori frumoase şi parfumate iar albinele nu vor întârzia să bâzâie în jur.

Un alt reper de etică este să fim foarte atenţi la cuplurile din jurul nostru. Oriunde mergem şi mai ales la locul de muncă. Imaginează-ţi că ești la birou și observi că tocmai a fost angajat un nou coleg sau colegă foarte drăguț(ă). Începi să glumești cu această persoană și poate chiar mergeți la prânz împreună. De aici, este o linie fină până la a flirta cu ea în mod sexual, sau poate chiar de a întreține relații fizice cu acea persoană.

Acest lucru este absolut O.K. dacă sunteți amândoi singuri, dar desigur că trebuie să fim atenți să nu rănim relația exclusivă a altei persoane.

Dacă există posibilitatea să îţi găseşti sufletul pereche şi el este căsătorit, acest fapt nu este dragoste, sunt doar hormonii care se manifestă. Sufletul tău pereche niciodată nu se va afla într-o relaţie!

Adesea vedem adulterul romanțat în filme sau romane; cineva este nefericit în mariaj și în sfârșit întâlnește persoana potrivită, așa că pleacă cu ea și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

Dar bineînțeles că lucrurile nu se întâmplă așa în realitate: consecinţa pentru distrugerea relației unei alte persoane, astfel încât să îi iei partenerul, este că partenerul pe care îl iei va fi infidel față de tine! Și în plus se produc suferință de lungă durată și traumă copiilor partenerilor care sunt astfel puși în conflict și separați, din cauza intervenției noastre. O întrebare care apare în acest context: chiar poţi fi fericit şi împlinit pe termen lung dacă îţi clădeşti fericirea pe nefericirea şi suferinţa altor persoane?

De asemenea, trebuie să fim foarte atenţi şi cu problemele de cuplu ale oamenilor deoarece am putea foarte uşor să încălcăm linia subţire dintre empatie pentru problemele celorlalţi şi hormoni.

Dacă încălcăm această linie, consecinţele în plan personal sunt: gelozie, separare în cuplu, mulţi ani de singurătate, probleme sexuale. În mediul extern în care îţi trăieşti viaţa şi/sau desfăşori activitatea, vei experimenta: poluare, mirosuri urâte, mizerie.

Prin urmare, tratează relațiile celorlalţi cu aceeaşi grijă cu care vrei ca ceilalţi să trateze relaţia ta şi străduieşte-te să ai un comportament sexual adecvat în orice împrejurare!

Mai jos este o listă cu câteva acţiuni prin care putem încălca acest precept moral sunt: distribuire „glume deocheate” pe Facebook sau email; pofte pentru mâncare, băutură sau jocuri de noroc; impunerea voinţei asupra cuiva apropiat; privitul cu jind la pesoanele de sex opus care sunt în relaţii deja; flirtul şi atingerile „nevinovate” cu aceste persoane; vizionare filme/emisiuni cu conţinut deochiat sau a reclamelor sexiste şi cu un continut de nuditate ridicat; atingerile nevinovate – dacă persoanele respective sunt în relaţie declarată cu cineva; consumul de carne poate să fie o cauză pentru pofte sexuale mai puţin sănătoase; îngerarea de substanţe stimulante, cafea, alcool, sau droguri; să te foloseşti de corpul tău pentru a obţine anumite avantaje; să vizionezi reclame ce pun accent pe aluzii sexuale în vederea promovării şi vânzării unor produse; să cumperi produsele acestor societăţi care se folosesc de astfel de mijloace de promovare; să încurajezi/sprijini orice mijloacele de comunicare care se folosesc de imagini şi de articole nud ca să îşi crească profitul, ca să capteze interesul public.

Ce se poate face pentru a evita astfel de acţiuni sau pentru a le compensa?

Rugăciune pentru cei cu probleme de relaţii sau pentru persoanele cu dependențe; sprijin emoțional pentru persoanele cu probleme de relație; restricție vizionare filme/emisiuni cu conţinut sexual explicit; restricţie consum alimente stimulante precum alcool; să faci curat/ordine în camera ta sau la birou; să nu rămâi singur(ă) în cameră cu partenerul altei persoane; când relaţionezi cu o persoană aflată într-o relaţie, întotdeauna, imaginează-ţi că acolo se află şi partenerul acelei persoane.

Dacă nu spargi relaţia cuiva, mai ales dacă au copii, există posibilitatea să îţi găseşti sufletul pereche în 10 minute după aceea. 🙂

Cel mai bine este să îţi găseşti o persoană bună cu care să vrei să trăieşti toată viaţa! Nu alege frumuseţea, pentru că ea se degradează cu timpul.

Găseşte o persoană bună!

About the Author admin.livia


Get In Touch