Am convingerea puternică că relațiile cu oamenii (de peste tot din jurul nostru) sunt motorul tuturor succeselor (sau eșecurilor) noastre indiferent dacă ele sunt de natură personală, profesională, financiară, etc.
Toate relațiile cu oamenii din viața noastră și din jurul nostru reprezintă fundația unei vieți reușite pe toate planurile. Mie mi-au trebuit 40 de ani să realizez acest lucru.
Și cum putem să obținem aceste relații armonioase și toate celelalte lucruri bune care rezultă din ele? Simplu: să fim atenți la nevoile celor din jur și să îi ajutăm să și le satisfacă. Deci, avem nevoie de oameni ca să obținem tot ceea ce ne dorim.
Mă întreb de multe ori: Cum ar fi fost viața mea dacă aș fi singură pe acest pământ? Oare aș mai fi putut afla vreodată de Marele Canion și să merg să îl văd? Oare aș mai fi aflat vreodată ce gust minunat are prăjitura mea preferată? M-aș fi putut bucura vreodată de internet, telefon, mașină, filme, muzică, cărți, haine, avion, mall, mâncare chinezească, laptop, mentori, electricitate, supermarket, blender, struguri, mașina de spălat, etc.? Dar oare aș fi putut să mă nasc dacă nu ar fi existat oameni pe această planetă?
Dar oare toate aceste lucruri de unde vin? De ce ele par să fie în exces pentru unii oameni iar pentru alții par să lipsească cu desăvârșire?
Probabil că până acum te-ai familiarizat cu principiile din sistemul semințelor conform cărora, ca să obții ceva, trebuie să ajuți mai întâi pe altcineva să obțină același lucru sau ceva similar. În limbaj șlefuitoro-tehnico-metaforic asta înseamnă să plantezi semințe, să fii grădinar :). Și că totul – toate lucrurile și toți oamenii – vin din semințe (sau din tiparele noastre mentale).
Putem planta semințe, dar cu alte persoane. Orice ne-am dori, trebuie să avem grijă ca altcineva să obțină mai întâi acel lucru. Când ajutăm pe cineva să obțină ce își dorește, în mintea noastră se plantează o sămânță ca să avem și noi același lucru mai târziu, când sămânța se va deschide și va răsări.
Pentru că, vezi tu, semințele seamănă mult cu ecourile, sau mingile de basket. Pentru a planta una, ai nevoie de cineva de care să se lovească pentru a se putea întoarce la tine.
Deci, pentru a planta o sămânță ai nevoie de altcineva. Ceilalți oameni sunt solul în care ne plantăm semințele. Ideea că putem planta semințe fără alte persoane e la fel de absurdă ca ideea ca putem planta un pepene in aer, sus, în fața noastră.
Și cum putem găsi persoane care să își dorească același lucru ca și noi? Foarte simplu: să stai jos și să te gândești la toți oamenii pe care îi cunoști – familie și prieteni de exemplu – și să vezi dacă găsești pe cineva care vrea același lucru sau ceva similar.
Se întâmplă adesea ca mulți oameni să spună că nu știu pe nimeni care să vrea același lucru ca și ei. Drept răspuns, te încurajez să petreci o zi sau două fiind foarte atent la cei din jur și vorbind cu oamenii pe care îi cunoști pentru a vedea dacă chiar nu găsești pe cineva care să vrea același lucru ca tine – doar că nu ai observat aceasta înainte.
Faptul că nu am observat până acum că cineva din apropierea noastră dorea același lucru ca noi este un semn foarte important că, în general, nu prea suntem atenți la ceea ce își doresc alți oameni. Și bineînțeles, în Sistemul Semințelor, acesta este tocmai motivul pentru care ne-am zbătut în viața noastră de până acum, fiindu-ne dificil să obținem lucrurile pe care ni le-am dorit.
Dacă privești cu atenție, atunci probabil că vei descoperi într-una sau două zile cinci oameni diferiți din preajma ta care își doresc același lucru ca și tine.
Dacă suntem egoiști – dacă ignorăm ce vor ceilalți, dacă le ignorăm nevoile – atunci nu avem sol în care să plantăm semințele și orice am încerca să facem e sortit eșecului. Prin urmare, Egoismul nu funcționează niciodată.
Am găsit in DEX aceste două definiții pentru egoism și le redau aici:
EGOÍSM s. n. Atitudine de preocupare exagerată pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora.
EGOÍSM n. Trăsătură morală care pune mai presus de toate interesele personale; iubire excesivă de sine.
Are sens, nu? De ce Egoismul nu funcționează niciodată? Pentru că lucrează împotriva modului în care funcționează de fapt lumea: că ea nu vine de la sine ci numai din semințele plantate în mintea noastră – semințe care se formează numai prin modul în care ne raportăm la oamenii din jurul nostru.
Nu e suficient doar să ajutăm pe altcineva, e nevoie să facem asta cu motivația și intenția corectă – adică din compasiune și înțelepciune.
De ce? Pentru că tot ceea ce experimentăm în viața noastră, vine din modul în care îi tratăm pe ceilalți. Totul, fără nici o excepție!!!
Iar ca să te vezi pe tine obținând tot ce ți-ai dorit vreodată și ca să îi vezi și pe cei din jur obținând tot ce și-au dorit vreodată, imprimă-ți în subconștient tipare corespunzătoare cultivând o atitudine plină de compasiune faţă de cei din jurul tău – adică să fii mereu atent la toate nevoile celor din jurul tău.
Avem nevoie de toți oamenii de pe Pământ și avem nevoie de cât mai multe relații armonioase în jurul nostru pentru a putea să ne bucurăm de toată frumusețea și bunătatea din lume. E bine ca intenția cu care vrem să obținem astfel de relații să fie aceea de a contribui, la rândul nostru, la binele universal prin tot ceea ce facem, spunem și gândim.
Pe final te las cu câteva versuri dintr-un cântec mai vechi: Oameni, cântat de Aurelian Andreescu (pentru cei tineri mai de demult, este un cântec foarte cunoscut :)).
Îmi dau mereu lacrimile de câte ori îl ascult. Mesajul este profund și cu mult peste cuvintele mele….
Dacă ai timp, poți face clic aici și să-l asculți.
Oameni, oameni, semănați…
Cu iubire, cărările…
Oameni, voi oameni
Semănați cu iubire, câmpia din voi.
………………………………………………
Ooo, oameni, oameni, oameni,
Semănați, cu iubire… Cărările…
Ooo, voi oameni, vooi oameni
Minunnaaati…
Dacă simți acum că ai vrea să faci o faptă bună, îți recomand să petreci timp cu persoane singure (bătrâni la azil sau bătrâneii de prin vecini, copii orfani sau abandonați). În perioada sărbătorilor, sentimentul de singurătate se accentuează foarte tare… 🙁
Sau poți dona către o cauză umanitară cu care să rezonezi. Spre exemplu, eu împreună cu colegii mei din comunitatea Diamond System, mergem periodic la copii din Tabăra de la Valea Screzii Poți afla mai multe detalii despre comunitatea de copii (majoritatea abandonați) păstorită de Părintele Nicolae Tanase de pe Google sau direct de pe siteul Asociatia Provita.